معرفی سرور رایانش ابری برای محاسبات سنگین در MATLAB

۱۶ مرداد ۱۴۰۰

یکی از دغدغه‌های به‌کارگیری MATLAB در پروژه‌های سنگین، مسأله پردازش است! واقعیت این است که کامپیوترها یا لپ‌تاپ‌های خانگی یا اداری برای محاسبات سنگین در نرم‌افزار متلب مناسب نیستند. الگوریتم های یادگیری عمیق به ویژه در پردازش تصویر، به‌کارگیری الگوریتم های فراابتکاری در بهینه سازی ریاضی با تعداد متغیر و محدودیت بالا، پیاده‌سازی الگوریتم‌های جستجو در مواجهه با کلان‌داده و … از جمله مسائل رایجی هستند که می‌توان آنها را به کمک کتابخانه‌های مناسب MATLAB پردازش کرد؛ اما محاسبات و پردازش ناشی از حجم مسأله و نوع الگوریتم‌های به‌کاررفته در حل آنها، معمولا به منابع پردازشی بالا نیاز دارند تا بتوانند در مدت زمان مناسب به پاسخ مطلوب برسند.

طبیعی است که تقویت منابع پردازشی یک راه مؤثر در به‌کارگیری MATLAB در محاسبات سنگین است. بهره‌گیری از ماشین‌های محاسباتی یا ماشین‌های مجازی که توانایی محاسباتی بالایی را ارائه می‌کنند، یک راهکار مؤثر برای جایگزینی موقت پردازش در کامپیوترهای شخصی با ابررایانه‌های محاسباتی است. در همین راستا، شما می‌توانید برای چند ساعت یا چند ماه یا حتی چند سال، ماشین محاسباتی موردنظر خود را اجاره کرده و با استفاده از پردازنده‌های قوی در کامپیوتر میزبان (مبتنی‌بر CPU یا GPU)، به پردازش مسأله موردنظر خود در محیط دلخواه (در اینجا منظور محیط MATLAB است) بپردازید.

ابرهای ایرانی برای پردازش و محاسبات سنگین در MATLAB

اگرچه زیرساخت رایانش ابری و اجاره سرورهای محاسبات سنگین و سریع در برخی از دانشگاه‌ها وجود دارد و در قالب یک سرویس به دانشجویان یا پژوهشگران ارائه می‌شود، اما روند درخواست اداری و محدودیت‌های ذاتی در چنین روندهایی موجب می‌شود که تمایل پژوهشگر به سمت سرویس‌هایی باشند که در چند دقیقه قابل راه‌اندازی و ارائه هستند.

فهرست زیر، مجموعه‌ای از سرویس‌های ایرانی است که به کمک آنها می‌توانید ماشین محاسباتی موردنظر خود را ساخته و برای مدت‌زمان دلخواه به پردازش مسأله خود در محیط نرم‌افزاری یا برنامه‌نویسی خود بپردازید. فعالیت و جزئیات مربوط به هر سرویس در زمان نگارش این یادداشت در مردادماه ۱۴۰۰ به ثبت رسیده است.

ابر تورین

سامانه ملی تورین متعلق به پژوهشگاه دانش‌های بنیادی است. این سرویس‌دهنده رایانش ابری، به‌منظور پشتیبانی از محاسبات سنگین، سرویس ماشین مجازی روی CPU تا ۸۰ هسته و 240GB رم و نیز سرویس پردازش به کمک GPU را ارائه می‌کند. نکته مثبت این است که نرم‌افزار MATLAB به‌طور پیش‌فرض در یکی از ماشین‌های مجازی آن (مبتنی‌بر Ubuntu) ارائه می‌شود و نیازی به نصب و پیکره‌بندی آن توسط کاربر یا درخواست برای نصب آن نیست. برای ورود به ابر تورین اینجا را کلیک کنید.

ابر فردوسی

ابر فردوسی متعلق به یکی از شرکت‌های منتسب به دانشگاه فردوسی مشهد است. این سرویس‌دهنده خدمات ابری که به‌تازگی راه‌اندازی شده است، خدمات پردازش روی ماشین‌های محاسباتی روی CPU تا ۱۹۲ هسته و رم 512GB رم و نیز خدمات پردازش بر روی GPU را ارائه می‌دهد. در سرویس GPU پکیج‌های پایتون شامل پای‌تورچ (PyTorch) و تنسورفلو (TensorFlow) نصب هستند که کار را یک قدم راحت‌تر می‌کند. نصب MATLAB یا سایر پکیج‌ها یا نرم‌افزارها را می‌توانید از پشتیبانی ابر فردوسی نیز دنبال کنید. برای ورود به ابر فردوسی اینجا را کلیک کنید.

ابر سیمرغ

ابررایانه ملی سیمرغ متعلق به مرکز تحقیقات پردازش های فوق سریع دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. این سرویس‌دهنده قابلیت ارائه ابر پردازشی ویندوز و لینوکس را دارد که تا ۹۶ هسته و 384GB رم را ارائه می‌کند. این ابر همچنین سرویس پردازشگر گرافیکی را نیز ارائه کرده است که خدمات پردازشی روی GPU را تا ۲۴ هسته با حافظه گرافیکی 24GB و رم 96GB پشتیبانی می‌کند. به گفته کارشناسان این مرکز، سرویس‌های آماده MATLAB هنوز به‌طور پیش‌فرض فعال نیستند اما در دستور کار توسعه در آینده قرار دارند. برای ورود به ابر سیمرغ اینجا را کلیک کنید.

ابر سورین

ابر سورین متعلق به شرکت هوشمند آرنا سورین است. ماشین مجازی و سرویس رایانش ابری مبتنی‌بر پردازنده گرافیکی از جمله سرویس‌های این مرکز رایانش ابری است. در صورتی که نیاز به نصب MATLAB یا سایر کانفیگ‌ها یا پکیج‌های موردنظرتان دارید، پیش از خرید به سیستم پشتیبانی ابر سورین پیام دهید. برای ورود به ابر سورین اینجا را کلیک کنید.

با انتخاب پکیج مناسب پردازشی روی ابرهای فوق، می‌توانید نرم‌افزار MATLAB یا سایر محیط‌های پردازشی موردنظر را به‌صورت آنلاین اجرا کرده و عملیات پیاده‌سازی الگوریتم‌ها و پردازش‌های موردانتظارتان را در آنها دنبال کنید. هریک از این سرویس‌ها، به میزان مشخصی فضای ذخیره‌سازی نیز ارائه می‌کنند که دربرگیرنده فایل‌ها و اسناد مورد پردازش شما است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *